Select Page

Alatura-te utilizatorilor de smartphone din intreaga lume si lupta si tu impotriva cancerului! O noua aplicatie gratuita le permite utilizatorilor de telefoane mobile sa contribuie la cercetarea impotriva cancerului, atunci cand dorm.

De ce important sa descarci aceasta aplicatie?

Softul creat de Imperial College – probabil cea mai buna universitate din lume specializata in stiinta, inginerie, medicina si afaceri – analizeaza factorii care declanseaza cancerul.

Imperial College se afla constant in topul celor mai bune universitati din intreaga lume, iar absolventii acestei universitati sunt printre cei mai apreciati. Univesitatea Imperial are 15 laureati la premiul Nobel, profesori si absolventi.

Echipa condusa de dr. Kirill Veselkov si prof. Michael Bronstein lucreaza la un studiu complex in care este procesat un volum foarte mare de date pentru a identifica moleculele din alimentatie care pot combate cancerul . Tot in cadrul acestui studiu, incearca sa gaseasca noi utilizari ale medicamentelor existente pe piata. Aplicatia DreamLab foloseste inteligenta artificiala penetru simulari si cauta solutii pentru vindecarea cancerului.

Cercetarile arata ca un procent de 30% pana la 40% din cazurile de cancer poate fi prevenit prin dieta si stil de viata. In cazul unor anumite tipuri de cancer, obezitatea a depasit fumatul si a devenit principala cauza de imbolnavire. Aplicatia DreamLab incearca sa descopere care sunt alimentele ce contin acele molecule care sunt cele mai eficiente in reducerea sanselor de aparitie a cancerului.

Ce descoperiri importante a adus DreamLab?

Au fost deja publicate doua descoperiri esentiale – au fost identificate in alimente cateva sute de molecule care reduc sansele de a dezvolta cancer, inclusiv in alimente ca varza sau strugurii, si s-au identificat proprietati impotriva cancerului la anumite medicamente folosite in general la pacientii cu diabet si la medicamente cu proprietati antimicrobiene.

Deoarece volumul de date prelucrate intr-o astfel de cercetare este foarte mare, fara ajutorul aplicatiei DreamLab, acest studiu ar fi durat chiar zeci de ani. De exemplu, daca ar fi folosit un singur computer care functiona nonstop, ar fi durat peste 300 de ani sa proceze datele. Dar, daca se utilizeaza 100 de mii de telefoane care functioneaza doar 6h pe noapte, aceeasi cercetare poate fi finalizata in doar 3 luni.

Chiar daca aceste descoperiri sunt impresionante, sunt necesare multe analize pentru a confirma proprietatile moleculelor. Pentru aceasta, se vor analiza numeroase combinatii ale moleculelor care se gasesc in alimente si se vor face simulari folosind inteligenta artificiala pentru a vedea impactul pe care aceste molecule ar putea sa il aiba in lupta cu cancerul.

Cum instalezi aplicatia DreamLab?

DreamLab App

Pentru ca aplicatia DreamLab sa functioneze in limba Romana, utilizatorii trebuie sa aiba setata in meniul telefonului limba romana inainte de a descarca aplicatia. Aplicatia poate fi descarcata gratuit de catre utilizatorii Android sau iOS, dar dupa ce va fi instalata, va genera trafic de date, folosind conexiunea ta la internet. Aplicatia nu acceseaza nicio informatie apartinand utilizatorilor sai.

Pentru utilizatorii de Android: aplicatia DreamLab va porni atunci cand telefonul tau se afla la incarcat sau bateria telefonului este incarcata mai mult de 80%.

Pentru utilizatorii iOS: Pentru a porni aplicatia DreamLab, apasa “Porneste DreamLab” din aplicatie si pune telefonul jos fara sa apesi butonul de blocare telefon sau Acasa. Daca vei apasa butonul Acasa, vei deschide o alta aplicatie sau vei folosi telefonul, aplicatia DreamLab se va opri. Poti porni din nou aplicatia, apasand butonul “Porneste DreamLab”. Daca ai setat ca telefonul sa se blocheze automat, aceasta functie trebuie sa fie dezactivata in timp ce folosesti aplicatia DreamLab.

Aplicatia nu poate functiona in fundal pe iOS, deci iti recomandam sa-ti programezi o notificare care sa-ti aminteasca sa o pornesti in fiecare noapte.

Cum foloseste DeamLab conexiunea la internet?

Deoarece DreamLab are nevoie sa descarce si sa incarce problemele din cloud, va folosi si conexiunea la internet. Poti alege sa utilizezi DreamLab folosind conexiunea WiFi si/sau folosind datele mobile.

Ai control absolut, avand in vedere ca aplicatia iti permite sa setezi o limita lunara pentru datele consumate. DreamLab va folosi conexiunea ta la internet pana cand se atinge limita de date stabilita chiar de tine, apoi se va intrerupe.

Pentru utilizatorii Vodafone din Romania, datele mobile pe care le foloseste aplicatia DreamLab sunt gratuite.

Vodafone DreamLab on AWS

Vodafone DreamLab on AWS

Alte aplicatii care au folosit puterea de procesare a telefoanelor

DreamLab nu e prima aplicatie care foloseste puterea telefoanelor pentru a face prelucrari de date uriase sau pentru a ajuta cercetari medicale. Programul Power To Give al companie HTC a fost dezvoltat in parteneriat cu University Of Berkely si a permis utilizatorilor Android sa doneze puterea de procesare a telefonului pentru cercetari importante de pe glob.

Apoi, a fost Sea Hero Quest, un joc creat de University of East Anglia pentru a ajuta cercetarea pentru vindecarea Alzheimer prin monitorizarea abilitatilor de memorare ale oamenilor.

A exista si un ResearchKit de la Apple care a creat o intreaba biblioteca de aplicatii dezvoltate de universitati pentru a colecta date despre diferite afectiuni, de la batai ale inimi neregulate pana la diabet.