Select Page

Sa-ti faci un site in ziua de azi este mai simplu ca niciodata. Poti alege dintre o multime de platforme CMS gratuite si multe dintre ele te ajuta sa obtii aproape orice tip de site iti doresti. Cu toate astea, alegerea platformei CMS nu a fost niciodata mai grea din cauza numarului tot mai mare de optiuni disponibile.

Pentru a te ajuta sa alegi cea mai bun platforma CMS potrivita vom analiza caracteristicile celor mai bune 5 platforme CMS:

 1. WordPress
 2. Joomla!
 3. Drupal
 4. Prestashop
 5. Magento

Ce este o platforma CMS?

Daca inca nu stii prea multe despre ce inseamna o platforma CMS, aceasta este o aplicatie software care poate fi utilizata pentru crearea si modificarea de continut digital.

Cele mai bune platforme CMS ajuta oamenii sa creeze pagini web folosind template-uri, fara sa fie nevoie sa scrie cod de programare pentru a crea structura de baza a site-ului. Este un soft care ii ajuta pe cei care nu se pricep deloc la programare sa creeze, editeze, personalizeze si sa publice continut pe internet.

Prin urmare, platformele CMS ofera un mod simplu de a gestiona continutul si documentele. Nu e nevoie sa stii CSS sau HTML pentru a ingrosa un text sau pentru a creea o lista.

O platforma CMS este alcatuita, in general, din doua componente principale: o aplicatie de gestionare a continutului cu o interfata care permite chiar si unui utilizator cu abilitati tehnice reduse sa adauge, modifice si sa stearga continut de pe site, fara sa aiba nevoie de un programator si o aplicatie de redare care compileaza continutul si il afiseaza.

Ce caracteristici ar trebui sa aiba o platforma CMS ?

Pana acum, ai deja o idee despre ce sunt platformele CMS. Sa vedem care sunt caracteristicile specifice pe care cele mai bune platforme CMS trebuie neaparat sa le ofere:

 • O modalitate simpla de a publica continut nou. Orice platfoma CMS de calitate va avea un editor puternic si o multime de optiuni pentru a te ajuta sa publici continut nou.
 • Optiuni de organizare a continutului. Cu cat ai mai mult continut, cu atat e mai important ca lucrurile sa fie bine organizate. De aceaa, o platforma CMS trebuie sa-ti permita sa creezi categorii, sa atribui etichete, etc.
 • Editarea paginilor. In afara de publicarea de continut, vei avea nevoie sa creezi diferite tipuri de pagini pentru site-ul tau web. Platforma CMS trebuie sa-ti ofere toate instrumentele de care ai nevoie.
 • Flexibilitate mare. Din experienta noastra, cele mai bune platforme pentru site-uri web sunt acelea care pot fi usor personalizate. Asta inseamna ca iti permit sa adaugi aproape orice caracteristica iti doresti, ceea ce inseamna ca poti crea site-uri mai avansate.
 • O comunitate puternica. Platformele CMS cu comunitati active sunt in continua dezvoltare, ceea ce inseamna ca vei avea intotdeauna acces la actualizari, imbunatiri de securitate si ajutor de la alte personane.

Acestea sunt principalele caracteristici pe care orice platforma CMS care va beneficia de atentia ta ar trebui sa le ofere. In afara de acestea, cele mai bune platforme pentru site-uri aduc o gama foarte variata de beneficii.

Care sunt cele mai bune platforme CMS?

Iata o lista cu cele mai bune platforme CMS, in functie de popularitate si caracteristici:

1.     WordPress

Probabil ca ai auzit deja despre WordPress. Este platforma CMS cu cea mai mare cota de piata dintre competitorii sai si este simplu sa-ti dai seama de ce.

Cand vine vorba de gestionarea continutului, WordPress ofera o experienta de top. Publicarea de postari sau pagini noi este foarte simpla si are un editor avansat care iti permite sa formatezi continutul. Mai mult, platforma permite inregistrarea utilizatorilor, vine cu actualizari periodice si este sprijinita de o comunitate mare.

Caracteristici principale WordPress:

 • Beneficiaza de optiuni intuitive pentru publicarea si gestionarea continutului;
 • Are un editor avansat care iti permite sa formatezi simplu continutul;
 • Poate fi usor personalizat cu mii de teme si plugin-uri.

Singurul dezavantaj este acela ca uneori ai nevoie sa combini o multime de plugin-uri pentru a obtine functionalitatea de care ai nevoie.

2.     Joomla!

Desi Joomla nu e o platforma CMS la fel de prietenoasa ca WordPress, poate fi mai flexibila in anumite aspecte. De exemplu,  Joomla poate fi o alegere buna daca ai nevoie de o mutime de postari personalizate. Este ideala daca ai un site care nu se bazeaza in mare parte pe continut text.

Platforma vine si cu optiuni pentru gestionarea utilizatorilor. Este o optiune perfecta pentru site-urile cu mai multi utilizatori.

Are integrat si suport multilingv, ceea ce inseamna ca nu ai nevoie de plugin-uri sau extensii pentru a traduce continutul in mai multe limbi.

Caracteristici principale Joomla!:

 • Ofera suport excelent pentru postari personalizate;
 • Vine cu optiuni avansate pentru gestionarea utilizatorilor;
 • Are integrat suport multilingv;
 • Accepta template-uri unice pentru fiecare tip de pagina.

La prima vedere, Joomla! Pare o platforma fantastica si chiar este o optiune de care trebuie sa tii cont. Cu toate astea, nu este la fel de prietenoasa pentru incepatori ca WordpPress si nici nu beneficiaza de atat multe extensii sau sabloane ca unii dintre competitorii sai.

3.     Drupal

In timp ce WordPress este o platforma CMS usor de utilizat, Drupal este o platforma care se concentreaza pe site-uri cu volum mare de continut si baze de date foarte mari.

Drupal este potrivit pentru orice tip de afacere, dar exista companii care vor avea nevoie de diferite extensii.

Poate fi mai greu de lucrat cu Drupal, chiar mai greu decat cu Joomla!, mai ales cand vrei sa schimbi aspectul site-ului. Actualizarea extensiilor poate fi,de asemenea, o provocare atunci cand acestea nu sunt compatibile, ceea ce se intampla frecvent.

Caracteristici principale Drupal:

 • Beneficiaza de functii SEO-friendly;
 • Are integrata functionalitatea pentru blogging;
 • Poate fi utilizat pentru comert electronic.

In ceea ce priveste modul de utilizare, Drupal poate necesita asistenta unui programator.

4.     Prestashop

Este o platforma CMS potrivita pentru comertul electronic, la fel ca Magento. Desi caracteristicile sale si optiunile de personalizare sunt oarecum limitate, Prestashop este mai usor de utilizat decat Magento si implica costuri mai mici. Din aceste motive, se adreseaza intreprinderilor mici.

Caracteristici platforma Prestashop:

 • Este SEO-friendly (dar Magento are mai multe functii SEO);
 • Este usor de utilizat;
 • Beneficiaza de functionalitate blogging integrata;
 • Poate fi utilizata pentru comert electronic.

Caracteristicile si flexibilitatea sunt oarecum limitate pentru companiile mari.

5.     Magento

Magento se concentreaza doar pe comertul online si poate gestiona companii foarte mari. Furnizorii de gazduire site nu ofera si pentru Magento instalarea cu un singur click, asa cumfac pentru alte platforme CMS pentru magazine online. Din aceasta cauza, instalarea si configurarea platformei Magento poate fi foarte dificila pentru incepatori.

Caracteristici principale Magento:

 • Este SEO-friendly (numeroase functii SEO);
 • Beneficiaza de functionalitate blogging integrata;
 • Poate fi utilizata pentru comert electronic.

In ceea ce priveste usurinta de utilizare, pentru a folosi Magento vei avea probabil nevoie de ajutorul unui programator.

Concluzie

Exista mii de platforme CMS gratuite si fiecare vine cu punctele sale forte. Exista unele care sunt potrivite pentru blogging, altele sunt potrivite pentru proiecte complicate care necesita mai mult de un framework si altele potrivite pentru site-uri traduse in mai multe limbi, etc. Deci, ce platforma CMS vei folosi?