Select Page

Cu siguranta stii deja cat de importanta este crearea unui site pentru afacerea ta. Asa cum vitrina unui magazin este folosita pentru a atrage clientii si a-i aduce in magazin, un site inseamna o vitrina si o usa de intrare virtuale. Pentru multe afaceri, site-ul este singura usa de intrare pe care o vor avea vreodata.

Pentru a avea un site bun, trebuie intai sa analizezi nevoile afacerii tale si sa alegi tipul de site care te va ajuta sa le satisfaci. Un site bun este acela care indeplineste obiectivul principal, si acesta poate fi inregistrarea clientilor pentru un serviciu, vanzarea de produse, sa arate clientilor cine esti si ce faci,etc.

Iata 10 dintre cele mai cunoscute tipuri de site-uri web. Desi pot exista suprapuneri intre anumite categorii, in general, ele se diferentiaza prin obietivele pe care le urmaresc. Care este tipul potrivit pentru afacerea ta?

1. Magazin online

Un site E-commerce este un site de pe care oamenii pot cumpara produse. Probabil ai utilizat deja un site de comert online deoarece majoritatea marcilor cunoscute si o multime de altele mai mici au un site de acest tip. Orice site care are un cos de cumparaturi si pe care iti poti lasa datele cardului face parte din aceasta categorie.

Daca ai nevoie de un site pentru afacerea ta si intentionezi sa vinzi produse, atunci realizarea unui magazin online este esentiala. Exista cativa pasi specifici in crearea unui magazin online ca investitia intr-un soft pentru comert electronic precum si realizarea unui design avand in minte: realizarea vanzarilor.

2. Site de prezentare

Un site de prezentare este cel dedicat reprezentarii unei afaceri specifice. Ar trebui ca acesta sa fie reprezentant pentru afacere, sa aiba logo-ul si sa prezinte produsele si serviciile pe care compania le ofera.

In ziua de azi, fiecare companie ar trebui sa aiba un site. Orice client potential in cautare de mai multe informatii, va intra pe site. Daca nu ai deja un site, afacerea va parea mai putin profesionala, deci crearea unui site de prezentare este neaparat necesara.

Magazinele online sunt si ele site-uri de prezentare, dar e posibil sa ai nevoie de un site care nu vinde nimic, dar care incurajeaza vizitatorii sa te contacteze pentru mai multe informatii.

3. Site de divertisment

Si tu vizitezi, probabil, cateva site-uri, doar pentru divertisment. Site-urile cu continut amuzant sau interesant obtin de obicei profit prin afisarea de reclame si mai putin prin vanzarea de produse sau servicii.

Daca vrei sa lansezi un site pentru divertisment, ai o multime de variante. Poti adauga videoclipuri amuzante sau informative, poti scrie postari distractive, poti adauga benzi desenate sau poti chiar sa creezi teste amuzante. Deoarece exista o multime de site-uri de divertisment, va dura destul de mult sa gasesti un public si va trebui sa muncesti din greu pana vei incepe sa castigi bani.

4. Site portofoliu

Site-urile de tip portofoliu sunt create pentru a arata exemple din munca anterioara. Furnizorii de servicii care vor sa arate clientilor potentiali calitatea muncii pe care o ofera folosesc un site de tip portofoliu pentru a afisa unele dintre cele mai bune exemple din lucrarile anterioare.

Este mai usor de realizat fata de un site de prezentare si se concentreaza pe adunarea de exemple anterioare. Se foloseste frecvent de profesionistii creativi angajati pe baza abilitatilor demonstrate.

5. Site de stiri

Site-urile de stiri aduna stiri sau alte rapoarte. Exista aspecte care se suprapun cu site-urile de divertisment, dar site-urile de stiri includ si rapoarte sau communicate de presa, nu doar continut pentru divertisment.

Site-urile de stiri obtin bani din reclame, abonamente sau o combinatie intre cele doua.

6. Site brosura

Site-urile de tip brosura sunt o forma simplificata a site-urilor de afaceri. Pentru companiile care au nevoie de prezenta online, dar nu vor sa investeasca foarte mult (obtin venituri din alte surse), un simplu site brosura cu doar cateva pagini este suficient.

Acest tip de site era des folosit mai demult, cand companiile nu se asteptau sa depinda de unsite pentru succes. Majoritatea aleg acum variante competitive.

7. Site non-profit

Asa cum toate afacerile au nevoie de site-uri pentru a fi prezente online, si organizatiile non-profit au nevoie de site-uri. Un site non-profit este un mod simplu prin care poti colecta donatii si va fi principalul loc unde vizitatorii pot afla mai multe despre companie si pot decide daca vor sa o sustina.

Daca te gandesti sa-ti deschizi o companie non-profit, atunci crearea unui site este un pas important pentru a castiga incredere si pentru a ajunge la cat mai multi oameni.

8. Site educational

Site-urile institutiilor de invatamant sau cele care ofera cursuri online intra in categoria site-urilor educationale. Aceste site-uri au ca scop principal furnizarea de materiale educationale sau de informatii despre o institutie de invatamant.

Unele site-uri educationale obtin profit din cursuri online, reclama sau abonamente.

9. Site personal

Nu toate site-urile exista pentru a face bani intr-un fel sa altul. Multi oameni isi fac site-uri doar pentru a impartasi propriile ganduri. Acestea includ bloguri, vloguri sau jurnale foto.

Uneori, acestea pot sa aduca bani, daca devin suficient de cunoscute si cei care le-au creat vor sa faca aceasta schimbare, dar sunt in primul rand o modalitate de a impartasi ideile cu prietenii si alti vizitatori pentru care poate fi interesant.

10. Portal Web

Portalurile web sunt adesea site-uri create de organizatii pentru utilizare interna. Colecteaza informatii in diverse formate, din surse diferite, intr-un singur loc pentru a putea fi usor accesate. De cele mai multe ori, implica si autentificare sau drepturi de utilizator.

De obicei, la realizarea lor se folosesc programare si design mai complicate, deci vei avea nevoie de programatori calificati, cu experienta.

Concluzie

Daca nu ai un site inca, pierzi multe oportunitati de a creste numarul de clienti. Pastreaza lucrurile cat mai simple, sari peste functiile de care nu ai nevoie si alege un site curat, functional care se potriveste afacerii tale.